Poolo

Kilpaurheilun puolella kanoottipoolo on Kajakin ainoa laji tällä hetkellä. Seura on vuosien saatossa voittanut lukuisia Suomenmestaruuksia, lisäksi Pohjoismaiden pisimpään yhtäjaksoisesti järjestetty pooloturnaus, Mansepoolo, on Kajakin järjestämä. Vuonna 2012 Mansepoolo vietti 30-vuotissyntymäpäivää.

Pooloporukkaamme kutsutaan lempinimellä ”sedät” tai ”vanhukset”, mikä johtunee korkeahkosta keski-iästämme. Tällä hetkellä joukkueen kuopus lähentelee jo kolmeakymmentä, kun vanhin on jo yli kuusikymmentä. Voikin sanoa että joukkueemme keskittyy työikäisten liikunnalliseen toimintaan ja nuorempien kasvattaminen tapahtuu tekemällä muiden seurojen poolotoiminnan kanssa yhteistyötä. Aina silloin tällöin joukkoomme kuitenkin ilmestyy uusia junioreita (<30v), jotka ikään, kokoon ja sukupuoleen katsomatta ovat aina tervetulleita.

Poolotoimintamme suola on matkustaminen. Eräänä vuonna olimme kilpailumatkalla Italiassa, johon tietenkin yhdistimme kulttuurimatkan Gardajärvelle ja Venetsiaan.

Ajankohtaista

Kts. ajankohtaista-sivu.

Poolo muualla

Poolovideoita maailmalta

Kajakin poolohistoria

Suomessa pelattiin ensimmäisen kerran kanoottipooloa kesällä 1979 Tapiolan keskusaltaalla. Näytösturnaus pelattiin saksalaisin säännöin ja kanootit olivat koski- ja retkikajakkeja. Osallistuneet joukkueet olivat DPK, Esbo IF, Welho ja HKK. Lisävauhtia pooloharrastus sai muutaman suomalaisen matkalta Lontoon kanootinäyttelyyn Chrystal Palaceen vuonna 1981. Matkalaiset näkivät kanoottipoolonäytöksiä ja kertoivat matkastaan Meloja-lehdessä 1/1981. Kiinnostus lajia kohtaan heräsi. Welhonpesä toi maahan poolokajakin muotin ja vuonna 1982 kolme seuraa rakensi itselleen poolokajakit; nämä seurat olivat Merimelojat, Kajak Ylöjärvi ja Erämelojat. Seuran vuosikokouksessa todettiin että poolokanootin haluajia löytyi 7 kpl, ja rakennustalkoita pidettiin Näsi-Melojien vajan yläkerrassa. Kaikenkaikkiaan hienoja pikimustia lasikuitupooloja valmistettiin 10 kpl. Kanoottiliiton avustuksella saatiin maahan hankittua sekä englantilaiset että saksalaiset säännöt – englantilaiset säännöt kiinnostivat enemmän pelin vauhdikkuuden vuoksi. Säännöt julkaistiin suomennettuina Meloja-lehdessä 2/1982,( ne veivät tilaa lehdestä melkein puolitoista sivua!). Ensimmäinen varsinainen, englantilaistyyppinen pooloturnaus järjestettiin 7.8.1982 nimellä I Meri-poolo. Mukana olivat Merimelojat (1.), Erämelojat(4.), Kymen melojat(3.) ja Kajak-Ylöjärvi (2.).

Alkuvuosina Kajakin joukkue oli kovan joukkueen maineessa. Kajakin joukkueessa kaikki harrastivat tietysti koskimelontaa ja kanootin ja melan käsittelytaito oli sen vuoksi parempi kuin monella muulla joukkueella. Kajakin lasikuitupoolot olivat mustia, liivit oranssit ja kypärät mustat. Silloin peli oli enemmänkin leikkiä kuin kilpaurheilua. Merimelojien Petteri Vermasvuoren kuvaus Kajakin pelityylistä; ”Taahvoo, hei määä heitän tän sulle, ota koppi..” – eli peli oli männävuosina hieman hitaampaa kuin nykyisin.

Peli oli hitaampaa, mutta myös säännöt olivat osittain toisenlaiset kuin nykyisin. Maalina oli metrin kanttiinsa oleva levy ja erät olivat pituudeltaan 2×4 minuuttia, loppuottelut 2×7 minuuttia, jolloin Kajakkilaisten kunto oli jo kovilla. Nykyisin on verkkomaali ja erät aina 2×10 min.

Merkkipaaluja

6.-7.4.2012 Mansepoolo 30v. juhlaturnaus